mausoleum_oud-kralingen_rotterdam_restauratie.jpg

 


 

Mausoleum Oud Kralingen - Rotterdam

Restauratie Mausoleum fam. Kruijff, Rotterdam
Bouwjaar: 1912

Restauratie
Opdrachtgever: Hervormde Gemeente Kralingen, Rotterdam
Hoofdaannemer: Bambam restauratie steenhouwers
Restauratiearchitect: Norman Langelaan

Het Mausoleum van de familie Kruijff op de begraafplaats Oud-Kralingen in Rotterdam was al jarenlang niet onderhouden. Sommige natuursteen onderdelen waren daardoor los komen te liggen en hierdoor was een onveilige situatie ontstaan. Eerder al was op de begraafplaats een vergelijkbaar mausoleum gesloopt en het bestuur van de kerk overwoog om ook dit gebouw te slopen. Restauratiearchitect Norman Langelaan heeft zich ervoor ingezet om te zorgen dat dit niet gebeurde. Via subsidies en een bijdrage van de Hervormde Gemeente wist hij het benodigde budget bij elkaar te krijgen en zo werd BamBam deze mooie opdracht gegund.

Norman Langelaan heeft de restauratie begeleid als architect en BamBam trad op als hoofdaannemer. Naast de steenhouwers waren er een stukadoor, smid, glaszetter en houtbewerker betrokken bij de restauratie. Ook de TU Delft en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed vonden het een interessant project. Tijdens de werkzaamheden kwamen zij regelmatig langs om mee te kijken en ervaringen uit te wisselen. Over het project is een film gemaakt , 'Hardstenen Schoonheid', en er is veel publiciteit geweest rond de restauratie die bij elkaar ruim een jaar heeft geduurd.

Wido Quist, Leerstoel Conserveringstechniek aan de TU Delft, verwoordt in de film mooi waarom het mausoleum zo bijzonder is: "Het een integraal natuurstenen kunstwerk. Met een bakstenen kern die is bekleed met natuursteen. Daarbij is gekozen voor Belgisch blauwe hardsteen wat in Nederland in zo'n groot object niet veel voorkomt."

De bomen die rond het mausoleum stonden hadden met hun wortelstelsel de natuurstenen platen uit elkaar gedrukt. Hierdoor was ruimte ontstaan waar het vocht zich kon ophopen. De metalen doken, waarmee de natuursteen is bevestigd in het metselwerk gingen roesten en daarmee werd alles nog verder uit elkaar gedrukt.

Om het mausoleum te kunnen restaureren werd het gebouw per gevel van boven naar beneden gedemonteerd. Hierna kon alles worden gerestaureerd en schoongemaakt, ter plekke of in de werkplaats in Leiden. De dookgaten werden uitgeboord om alle restanten van de roestende doken te verwijderen en de ijzeren doken werden vervangen door doken van RVS. Het gat werd verder aangevuld met gietmortel.
Aan de buitenkant van de gevels is voor de versierende elementen Carrara marmer gebruikt. Zo zijn er in de archivolten per gevel 29 rozetten aangebracht en de kolommen zijn versierd met hoge 'spiegels'. Al het witte marmer was vervuild en sterk versuikerd (aantasting van de structuur door erosie). Het is meegenomen naar de werkplaats om het handmatig te reinigen. De aanslag werd eraf geschuurd met grof schuurpapier en vijltjes waarna het kon worden gepolijst tot alles weer wit en glanzend was.
Als laatste werden het koepeldak en de lantaarn op het dak door de stukadoor opnieuw 'getand' gestuukt.

De officiële opening vond plaats op 30 mei 2015 en werd verricht door burgemeester Aboutaleb. Het mausoleum krijgt nu de functie van columbarium en is daarmee in de toekomst verzekerd van onderhoud.

 

 

 


BAMBAM RESTAURATIE STEENHOUWERS | LANGEGRACHT 70C | LEIDEN | 071-8795794